Tražiš li sebe? Nađi se u sebi samom

foto by Irena

Zašto čovječe u traganju za sobom tražiš sebe u drugima? Zašto tvoje srce vidi druge onim čime ono nije, a ti jesi? Zašto?
Odgovori čovječe ako odgovor znaš. U toj potrazi za samim sobom ljude dijeliš, razvrstavaš i pljuješ. Ti ih želiš vidjeti onim što ti jesi, a ne onim što su oni. Znaš li odgovor?

Ne bitno.


Da bi našao sebe potrebno ti je uči u svoju tišinu, a nje se očito plašiš, ali ne, ne plaši se pogledati sebe, ono što ti jesi i ono što možeš biti, a možeš. Ne boj se dodirnuti tu tišinu koja te treba isto kao i ti nju. Ne, ne buči u svom strahu, smiri strah, jer on te vodi sve dalje od tebe sve više u buku koju stvara tvoja svjesnost, a tvoja te nesvjesnost treba, jer ona te zna više i bolje. Zaustavi sat i otkucaje sata ta tvoje vrijeme si ti, ne tvoje obveze, ne tvoje brige i ne sigurno tvoj strah. Udahni duboko svoje vrijeme, udahni svoje osobno biće koje te zove. Stani i osluhni sebe sama.

Čuješ li se?

Stani, jer ako ne staneš izgubit ćeš se i više. Gledaj i slušaj i čut ćeš sve ono zbog čega si pobjegao od sebe. Čut ćeš i sve ono što si želio biti, a nisi postao. Ne neće te ispuniti materijalno ništa zar nisi toga svjestan? Tebe jedino može ispuniti tvoja nutarnja snaga tvoja želja da budeš bolji, svetiji i pošteniji. Gle, griješiš upravo u tom trenutnom razmišljanju da je to tvoje trenutno ono što ti treba. Griješiš, jer nisi sretan, ta, radost dolazi iz tvoje nutrine s kojom si se pomirio. Da. I znaš što još što više bježiš tvoja bol biva veća, jača i teža.

Čemu bijeg? Bog već sve zna i ne, ne sudi ti već te poziva da ni ti ne sudiš sebi već da otpustiš sve to i pomiriš se sam sa sobom. Trebaš sebi.
Čemu se suprotstavljaš kad si sve to ti? Kad oprostiš sebi vidjet ćeš druge, vidjet ćeš svu ljepotu i ono što život jest vječita potraga za sobom samim, a ustvari ti si tu unutar sebe sama. Razmisli gdje si se sakrio i tu se nađi u ogledalu svoje duše koja zapuštena i obrasla čeka da je središ i urediš zbog onog što jesi, a ne zbog onog što nisi. To je lako samo ako to uistinu hoćeš. Hoćeš li? Razmisli zato si rođen, da razmišljaš, da voliš sebe, a potom ćeš i druge, jer dok bježiš od sebe svi su ti prijetnja, jer si sebi prijetnja. Nitko osim tebe nije ti veći neprijatelj ta sebi si najveći neprijatelj. Zaludu sve naočale ovog svijeta kad ne gledaš srcem u kojem imaš djelić Božanske milosti. Ta trebaš sebi samom kako bi se susreo u sebi s onim što dolazi od Boga. Tu prestaje buka, tu nastaje mir, tu se otvaraju oči i miču zapreke srca koje si stvorio u strahu od bilo čega. Koje si podigao kako bi bio kao “zaštićen”. Ali u stvari sebe si ugrozio onim što nisi i onim što tvoje srce izjeda. Vrati se sebi čovječe dok još možeš dok je vrijeme, jer čas nitko od nas ne zna. Vrati se sebi dok još imaš komu, jer kad dođe čas sa sobom nećeš ponijeti ništa osim svoje duše i svojih djela?

Zar misliš da ćeš biti izuzetak?

Ne, ne zavodi se, jer nisi toliko zastranio koliko još možeš oprati i očistiti sebe od sve buke, zidova koje stvaraš. I znaj kad sudiš druge ti ustvari pričaš o sebi o onome što ti smeta kod tebe o onome što si u stanju napraviti. Ne kažem da svi ponekad ne komentiramo, ma ne, svi mi u sebi to posjedujemo ali neka te to ne zavodi rekao si jednom, dosta. Razlika je velika jednom nešto izgovoriti jer te boli i pričati o boli ili pričati da bi proizveo negativan učinak. Da, razlike uvijek postoje. Ljudski se je braniti, ali ne i napadati. Ljudski je pasti i zar ćeš me zgaziti jer sam pala? Pa gdje si nestao čovječe ta trebao bi mi dati ruka čak i da sam ti odbojna, jer to je ljudskost. To je snaga koja dolazi iz tvoje nutrine u kojoj si se pomirio sam sa sobom i onom Božanskom niti milosti koja ti je dana. Ta dijete si Božje koje treba mir i milost sebe sama kako bi mogao biti milostivan i prema drugima.

Zar još nisi shvatio? Ti si rođen da živiš u milosti, a milost ćeš naći kad makneš sve zidove koji ti zaklanjaju sunce, jer u želji da se ugriješ u hladnoći sakriven iza zida straha stojiš zar ćeš se tako ugrijati? Ne. Nikako, tako te može samo koja mala zraka ogrijati, a ti da bi živio trebaš obilje sunca. S toga se usudi odmaknut od zidova i ugrijati u milosti i ljepoti sunčanog sjaja. I gle, vjeruj u sebe u ono što u bitku jesi. Goli čovjek koji je došao na svijet i u svojoj nemoći dopustio da ga drugi oblače čak i u odjeću koja mu nije odgovarala. U potrazi za sobom nađi sebe unutar sebe sama, jer zamisli ti tu čučiš u sebi i nigdje drugdje nisi nego upravo tu.
Love you! ❤️

Irena

2 comments

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s