U strahu od sutra umiremo danas

Foto by Irena

Nekako me jutros uhvatila inspiracija. Jesam li posljednji Mohikanac koji želi pozitivne promjene ili sam samo pojedinac koji se ne snalazi? Vi rasudite sami.

Jesam li osoba puna emocionalnosti, a trebala bi biti panj kojeg drugi pomiču lijevo i desno? Jesam li opasna, a trebala bi biti glupa to je “in”? Jesam li čovjek ili sam hijena?
Mogla bih ovako do sutra nizati pitanja, potpitanja i biti ni tamo ni ovamo. Mogla bih zatvoriti oči i pustiti da me nose neke čudne struje nekog budućeg sutra. Da, mogla bih biti Einstein samo kad bih htjela. Mogla bih biti poznata kad bih htjela. Mogla bih biti Nobelovac, jer realno i to je moguće.
Strahovi, mogućnosti, realnost i budućnost i da ne zaboravimo prošlost. Hmmmm……. Toliko je toga čega da se prije uhvatim krenut ću ovamo, a tamo je bolje, ne ipak bi trebala natrag, a možda naprijed…… Ma ne bolje je da stojim i čekam što će se dogoditi, jer s prošlim manifestima imam loša iskustva. A da budem influencerica vrlo dobro zanimanje, ne radim ništa, a zarađujem. Hmmmm nije loše to mi se sviđa. A kako ću započeti? Što da radim?

Ova i ovakva pitanja otvaraju se mladim populacijama koje u ovim prekomjernim “Društvenim medijima” postaju sve samo ne društveni. Nažalost, hrpa informacija rađa – zbunjenost do mjere da zna čak uvjetovati i intelektualne poteškoće kao i sociološku anksioznost. Nažalost, sve više i više je mladih koji su realno ni na nebu ni na zemlji, ali i starijih naravno, jer se ne snalaze. Sve više je prisutnosti razno raznih bolesti koje se manifestiraju u želji i potrebi dopadnosti drugima, jer nam društvo nalaže tako, jer je normalno biti u virtuali 24/24 uvijek dostupan za sve aspekte “Društvenog života” kojeg realno neeeeemaaaaaa……. Nažalost, jer se društvo raspada na djeliće nekih čudnih slagalica.

Zašto?

Motivirano opredjeljivanje izazvano pasivnom agresijom – (detaljnije je opisana u jednom mom postu pod istim naslovom) koja se popularno prezentira kao dobra, jer je to ok., jer je to “normalno” i jer je to prihvatljivo. Bojimo se kako će reagirati netko pa šutimo, mislimo nešto napraviti pa ne djelujemo, a želje se gooooomilaju, jer je ljudski željeti i konačni rezultat rađa se FRUSTRACIJA.

Odlična podloga za manipulaciju, jer u frustraciji ne postoji razumna razlučivost, ne, ne postoji ništa osim želje i ne rijetko ta želja biva negativna tj. pretače se u mržnju, podjelu, pretače se u sve samo ne ono što je svojstveno čovjekovom duhu, a to je oprost, prihvatljivost i mir. Mi kao ljudi izgubili smo izviđački način razmišljanja koji je vojsci puno poznatiji nego nama. Zakopali smo um raznim informacijama, strahovima, željama mi ne živimo –  mi želimo, sanjamo i ne djelujemo. A što je ustvari izviđački način razmišljanja – to je poticaj da ideja ne pobjedi niti izgubi, nego da vidite što je iskrenije i točnije moguće čak iako nije lijepo ili povoljno ili ugodno. To je način kad dostignete svoju “zonu”, a zona je vaša stvarnost, vaš aspekt rasuđivanja u kojem ne osuđujete (hraneći ego), u kojem ne maltretirate (hraneći frustraciju) i u kojem ne manipulirate (hraneći novčanik ili možda “kikiriki” ili čak svoj strah).
Društvo povedeno motiviranim rasuđivanjem korištenjem logičkih slijednih zaključaka nije društvo pogodno za one koji koriste izviđački način razmišljanja tj. razum u kojem se ne opredjeljujem za stranu jer svaka medalja ima dvije strane to smo svi zaboravili. Sije nam se strah i mi kao u njem živimo. U strahu nitko NE ŽIVI nego VEGETIRA. Kao društvo izgubili smo duh, a duh je potreban, jer bez njega nismo cjeloviti. Čovjek je tjelesno, umno i duhovno biće.

Što čini razliku?

Razlika je u načinima razumnih postavljanja granica, jer granica mora postojati. Načini su u mijenjanjima sebe, edukaciji sebe i konstantnom traženju osobnog razvoja, jer ne razvijanjem sebe ne možemo razumno razlučivati, a razlučivost je način izviđačkog promatranja (želim znati, ali i stati) dakle postaviti granice. Imamo nasljedne obrasce ponašanja koji su nama ok. jer za bolje ne znamo, a što je najgore i ne želimo znati. Odlična smo podloga za manipulacije, jer ne izviđamo već slijedom tzv. logičnosti idemo kao krdo slijepo u provaliju (svojom voljom), potom ne daj Bože izdvojiti se iz krda “popapat će nas vuk” . I onda svi smo potišteni u brizi što će biti sutra, kako ćemo to prevladati, a danas uopće neeeemamooo. Da bi imali na ovom svijetu sebe trebali bi biti na sredini. Ako postavimo parametre u razlučivosti kao liniju od dobrog do lošeg uvijek je najbolje biti na sredini (zlatna sredina). Ako se maknemo od “provalije” centimetar natrag bit ćemo malo dalje od provalije, pa ako se sljedeći dan maknemo još dva centimetra bit ćemo još dalje od iste itd. Sve informacije niti su korisne, niti su tu da nam pomognu, ali su tu da nas odvoje od nas od naše nutrine i našeg izviđačkog načina razmišljanja. Da rezoniram – ono što nas plaši nije ono što nam treba. Ono što nam odvlači fokus nije ono što nam je prijeko potrebno i ono što nas pritišće neka bude vjetar našem jarbolu života kako bi se pomakli s mjesta. Živjeti danas znači imati fokus na ovaj trenutak sad, danas, a sutra je novi dan u koji ćemo ući zahvaljujući ovome danas. Nismo tu da mijenjamo druge, ali jesmo da mijenjamo sebe, a mijenjanjem sebe mijenjamo i druge. Već danas napravi promjenu da bi sutra bio onakav kakav usrećuješ sebe.
Love you ❤️!
Irena

2 comments

    • Hvala Vam puno Milane na komentaru! Bila bih sretnija da sam sve profulala. Uvijek se trudim biti što realističnija u mom osobnom pogledu na stvarnosti oko nas. Voljela sam uvijek izviđački način promatranja na svijet držim ga se i danas, jer ne volim biti slijepa ni gluha. Volim promatrati i osluškivati, jer tad realnije vidimo stvari.

      Liked by 1 person

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s